Sudoper kao najprljavije mjesto u kuhinji: Savjeti stručnjaka za dubinsko čišćenje

Jednostavna rješenja za čistu kuhinju/Ilustracija
Možda ne izgleda tako na prvi pogled, ali gornji dio sifona u sudoperu jedno je od najprljavijih mjesta u kuhinji. Skuplja ostatke hrane, masnoću i nevidljivi biofilm, koji, ako se redovito ne čisti, može izazvati neugodne mirise i čak usporiti protok vode kroz odvod.
Kako je svakodnevno u kontaktu s prljavom vodom i ostacima s tanjira, cjedilo u sudoperu vrlo brzo postaje idealno mjesto za razvoj bakterija. Unatoč tome, ljudi ga često samo isprazne i vrate, ne razmišljajući o tome koliko se prljavštine zadržava u njemu, piše Real Simple.
Metode za čišćenje cjedila u sudoperu
Stručnjaci za čišćenje podijelili su svoje najučinkovitije metode za temeljito čišćenje ovog često zanemarenog kuhinjskog dijela, koje su jednostavne i možete ih lako primijeniti kod kuće.
Soda bikarbona i vruća voda
Ako u kuhinji imate sodu bikarbonu, ovo je jednostavna i prirodna metoda. Stavite cjedilo u zdjelu i obilno ga pospite sodom bikarbonom. Zatim ulijte vruću vodu tako da potpuno prekrije cjedilo. Ostavite da stoji deset do 15 minuta, soda će omekšati nakupljenu prljavštinu i masnoću. Nakon toga, operite ga deterdžentom i dobro istrljajte starom četkicom za zube.
Sredstvo za čišćenje
Ako je cjedilo posebno zaprljano ili ima neugodan miris, preporučuje se korištenje provjerenih sredstava za čišćenje koje sadrži oksalnu kiselinu, a koja djeluje na tvrdokorne naslage i promjenu boje uzrokovanu hranom, za razliku od običnih sapuna. Također možete napraviti pastu od sredstva za čišćenje i vode, nanijeti na cjedilo i ostaviti deset minuta te zatim dobro iščetkati.
Pranje u perilici posuđa
Ako vaše cjedilo nema gumene dijelove, možete ga oprati i u perilici posuđa, a idealno bi bilo na gornjoj rešetki. Ova metoda je praktična i jednostavna, ali nije dovoljna za dubinsko čišćenje, posebno ako se prljavština nakupila u rupicama i rubovima. Stručnjaci savjetuju da se ova metoda koristi povremeno, uz ručno čišćenje za najbolje rezultate.
Sprej od octa za redovno održavanje
Stručnjaci preporučuju sedmično čišćenje sprejem od bijelog octa, a jednom mjesečno temeljito čišćenje pastom od sode bikarbone i tri posto vodikovog peroksida. Ova kombinacija prirodno dezinficira i uklanja mirise, bez oštećivanja materijala.
Između tih temeljitih pranja, dobro je nakon svakog pranja posuđa isprati cjedilo s malo vruće vode i to barem 30 sekundi. Tako ćete ukloniti ostatke hrane prije nego što se zalijepe i stvrdnu, a to će uveliko olakšati održavanje.