Sudoper kao najprljavije mjesto u kuhinji: Savjeti stručnjaka za dubinsko čišćenje

/ Ilustracija/

Jednostavna rješenja za čistu kuhinju/Ilustracija

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Možda ne izgleda tako na prvi pogled, ali gornji dio sifona u sudoperu jedno je od najprljavijih mjesta u kuhinji. Skuplja ostatke hrane, masnoću i nevidljivi biofilm, koji, ako se redovito ne čisti, može izazvati neugodne mirise i čak usporiti protok vode kroz odvod.

Kako je svakodnevno u kontaktu s prljavom vodom i ostacima s tanjira, cjedilo u sudoperu vrlo brzo postaje idealno mjesto za razvoj bakterija. Unatoč tome, ljudi ga često samo isprazne i vrate, ne razmišljajući o tome koliko se prljavštine zadržava u njemu, piše Real Simple.

Metode za čišćenje cjedila u sudoperu

Stručnjaci za čišćenje podijelili su svoje najučinkovitije metode za temeljito čišćenje ovog često zanemarenog kuhinjskog dijela, koje su jednostavne i možete ih lako primijeniti kod kuće.

Soda bikarbona i vruća voda

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako u kuhinji imate sodu bikarbonu, ovo je jednostavna i prirodna metoda. Stavite cjedilo u zdjelu i obilno ga pospite sodom bikarbonom. Zatim ulijte vruću vodu tako da potpuno prekrije cjedilo. Ostavite da stoji deset do 15 minuta, soda će omekšati nakupljenu prljavštinu i masnoću. Nakon toga, operite ga deterdžentom i dobro istrljajte starom četkicom za zube.

Sredstvo za čišćenje

Ako je cjedilo posebno zaprljano ili ima neugodan miris, preporučuje se korištenje provjerenih sredstava za čišćenje koje sadrži oksalnu kiselinu, a koja djeluje na tvrdokorne naslage i promjenu boje uzrokovanu hranom, za razliku od običnih sapuna. Također možete napraviti pastu od sredstva za čišćenje i vode, nanijeti na cjedilo i ostaviti deset minuta te zatim dobro iščetkati.

Pranje u perilici posuđa

Ako vaše cjedilo nema gumene dijelove, možete ga oprati i u perilici posuđa, a idealno bi bilo na gornjoj rešetki. Ova metoda je praktična i jednostavna, ali nije dovoljna za dubinsko čišćenje, posebno ako se prljavština nakupila u rupicama i rubovima. Stručnjaci savjetuju da se ova metoda koristi povremeno, uz ručno čišćenje za najbolje rezultate.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sprej od octa za redovno održavanje

Stručnjaci preporučuju sedmično čišćenje sprejem od bijelog octa, a jednom mjesečno temeljito čišćenje pastom od sode bikarbone i tri posto vodikovog peroksida. Ova kombinacija prirodno dezinficira i uklanja mirise, bez oštećivanja materijala.

Između tih temeljitih pranja, dobro je nakon svakog pranja posuđa isprati cjedilo s malo vruće vode i to barem 30 sekundi. Tako ćete ukloniti ostatke hrane prije nego što se zalijepe i stvrdnu, a to će uveliko olakšati održavanje.